Karol
Pikantní bůček v tomatové omáčce
Maso před asi 7 roky z paleosnadno.cz
Ingredience
- 1,2 kg libovějšího vepřového bůčku bez kosti
- 500 g pasírovaných rajčat (passaty) nebo 1 plechovka loupaných rajčat
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce uzené nebo sladké papriky
- 1 zarovnaná lžička chilli vloček
- 3 lžíce balzamikového octa
- sůl
- pepř
- 1 větší dýně hokaido
- 1 lžíce olivového oleje
Postup
Postup
Smíchejte dohromady rajčata, nahrubo rozdrcený oloupaný česnek, papriku, chilli, ocet, sůl a pepř. Vzniklou omáčkou zalijte očištěný bůček.
Další postup závisí na tom, zda máte pomalý hrnec.
PŘÍPRAVA V POMALÉM HRNCI
Pokud ano, maso připravte v něm - 5 hodin na Low. Po této době maso vyjměte z omáčky, kůži nařežte do mřížky a bůček vložte do klasické trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte přibližně 30 minut, dokud se neudělá kůrka.
Omáčku z pomalého hrnce slijte na pánev a za častého promíchání nechte vyvařit do požadované konzistence. Na povrchu se vám bude oddělovat tuk vypečený z bůčku. Můžete ho lžící opatrně odebrat a polít jím maso v troubě.
Spolu s bůčkem upečte v troubě i dýni zbavenou semínek a nakrájenou na klínky (včetně slupky). Stačí ji promíchat se lžící olivového oleje a troškou soli a dát péct do trouby na přibližně 20 minut doměkka.
Až bude bůček upečený, nechte ho chvíli trošku vychladnout. Těsně po vyndání z trouby je totiž hodně měkký a špatně by se vám porcoval. Pak ho nakrájejte na plátky a podávejte spolu s omáčkou a upečenou dýní.
PŘÍPRAVA V TROUBĚ
Pokud pomalý hrnec nemáte, připravte bůček v troubě. Maso s omáčkou dejte péct v dobře uzavíratelné nádobě na 4 hodiny na 120 °C. Pak pekáček odkryjte a postupujte stejně jako při přípravě v pomalém hrnci - omáčku redukujte na plotně a k masu do trouby na posledních 20 minut přidejte klínky dýně.
Jak v troubě, tak i v pomalém hrnci není nutné maso během přípravy ničím podlévat. Podmínkou je ale dobře těsnící pečící nádoba (to se týká zejména trouby).