Jaruna
Křehká vepřová žebírka z s ostrou javorovou omáčkou
Vepřový před asi 7 roky z milujusteak.cz
Ingredience
- • 4 lžíce hnědého cukru
- • 1 ½ lžíce uzeného chilli
- • 1 ½ lžíce dijonské hořčice
- • 1 ½ lžíce chilli prášku
- Ostrá javorová omáčka
- • 4 rozpůlená rajčata
- • 1 cibule
- • 8 stroužků česneku
- • 2 lžíce pyré z chilli papriček chipotle
- • 100 g pyré z tamarindu
- • 2 lžíce hnědého cukru
- • 4 lžíce javorového sirupu
- • 1 ½ lžičky jablečného octa
- • 1 lžička soli
Postup
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. V míse smícháme cukr a koření, směs rozetřeme po povrchu žebírek. Ta vložíme na rošt do pekáče a na dno vlijeme vodu. Důkladně přikryjeme alobalem a pečeme 2 hodiny, nebo až se maso začne rozpadat. Tekutinu ze dna odstraníme.
Mezitím uděláme omáčku – rajčata a cibuli dáme na pečící plech a pečeme asi 6-8 minut, dokud nebude zelenina zcela opečená. Česnek dáme nasucho na pánev a restujeme na středním plameni až do černa . Dáme do mixéru spolu s cibulí, rajčaty a zbylými ingrediencemi . Přidáme 2 lžíce vody a rozmixujeme, dokud směs nebude krémová. Přelijeme do mísy.
Před podáváním nastavíme troubu na grill. Vložíme žebra a obracíme každé 3-4 minuty a zároveň potíráme marinádou, dokud žebra nezezlátnou.