Karol
CHILLI CON CARNE
Maso před asi 7 roky z www.mycookingdiary.cz
Ingredience
- 1 menší mrkev
- 2 velké stroužky česneku
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička kajenského pepře
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 2 plechovky krájených rajčat (800 g)
- 1 plechovka červených fazolí (400 g)
- 2 menší rajčata
- 300 ml hovězího vývaru (pokud nemáte domácí vývar, dejte vodu – hlavně ne bujónovou kostku)
- 1 velká kostička 80% čokolády
- 1 čerstvá chilli paprička
- 2 lžičky třtinového cukru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- Na rýži:
- 2 hrnky jasmínové rýže
- 3 hrnky vody
- šťáva z jedné limetky
- 1 lžička soli
- Čerstvý koriandr, limetka a červená cibule k podávání
Postup
Nejdřív jsem si připravila všechnu zeleninu. Cibuli i česnek jsem si nakrájela najemno, mrkev nastrouhala, rajčata nakrájela na menší kostičky a chilli papričku na kolečka. Na oleji jsem si pak orestovala doměkka cibuli s mrkví – na mírnym ohni, ať to nespálíte. Pak jsem přidala česnek a po minutě kajenskej pepř a římskej mletej kmín. Když se koření rozvonělo, přidala jsem rajčatový protlak a pořádně promíchala s kořením a zeleninou. Na tuhle směs jsem pak přidala maso, který jsem pomocí vařečky rozdrobila na nejdrobnější směs. Ve chvíli, kdy se maso zatáhlo, jsem přidala nakrájený rajčata, rajčata z plechovky, čerstvý chilli podle chuti, sůl, pepř a vodu. Takhle jsem směs nechala vařit pod pokličkou asi hodinu a během vaření jsem kontrolovala, jestli se mi nepřipaluje. Pokud by se směs připalovala, přidejte ještě vodu nebo vývar. Jako tekutinu můžete použít i trošku nálevu z fazolí. Asi deset minut před koncem vaření jsem přidala fazole(bez nálevu) a na úplný závěr kostičku čokolády a třtinový cukr. Pak už stačilo jen ochutnávat a dochucovat solí, pepřem, cukrem a případně limetkou.
Během vaření omáčky jsem si udělala rejži. Jako první jsem rozehřála troubu na 200°C. Pak jsem rejži propláchla vlažnou vodou, ve velkym hrnci jsem si rozpálila olej a rejži jsem na něm orestovala. Pak jsem ji zalila vodou, přidala jsem sůl, šťávu z limetky a počkala jsem, až bude voda těsně pod povrchem rejže. V tu chvíli jsem hrnec přiklopila pokličkou, dala jsem ho do trouby, troubu jsem vypnula a rejži jsem tam nechala dojít na 20 minut. Pak jsem rejži vytáhla, odklopila jsem pokličku, načechrala jsem ji vařečkou a nechala jsem odpařit páru.
Hotový jídlo jsem zdobila čerstvou chilli papričkou, plátkem limetky a čerstvým koriandrem♥