Karol
UTOPENCI
Chuťovky před asi 7 roky z www.ditap.cz
Ingredience
- 1 kg špekáčků s vysokým obsahem masa
- sůl a pepř
- 5 cibulí, nakrájených na tenká kolečka
- 3 feferonky, nakrájené na tenké proužky + 2 v celku
- Na lák:
- 750 ml octa
- 2 lžíce krupicového cukru
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček celého černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička hořčičných semínek
Postup
1. Nejdřív si připravím lák. Do kastrolu naliju ocet, přidám cukr a všechno koření a na mírném plameni zahřívám, až skoro k bodu varu a míchám, aby se cukr rozpustil. Sundám z plotny a nechám vychladnout.
2. Špekáčky oloupu a každý podélně nakrojím tak, aby na jedné straně držel při sobě. Na vnitřní, rozevřené straně je osolím, opepřím, proložím plátky cibule a pár proužky feferonek. Špekáčky sklapnu do původního tvaru, propíchám je vidličkou, aby dobře nasály lák, a případně spojím párátkem, aby držely pohromadě.
3. A teď je pěkně utopím. Na dno sklenice rozložím cibuli, pár proužků feferonek nebo jednu v celku a pak špekáčky. Další vrstva je stejná: cibule, feferonky a špekáčky. Poslední vrstva je cibulová. Pěkně je ve sklenici přimáčknu a zaliju lákem, aby byly všechny utopené. A teď už musím 10 dní vydržet.
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce
a úplně nejvíc vám bude chutnat na mém porcelánu: