Karol
Bezlepkové jednohubky
Chuťovky před asi 7 roky z www.kitchenstory.cz
Ingredience
- Batátové jednohubky:
- 1 menší batáta
- 1 červená paprika
- 60 g Gervais
- menší šalotka
- 1 sušené rajče
- menší stroužek česneku
- sůl, pepř
- olivový olej
- pažitka
- Jednohubky z červené řepy:
- 1 menší červená řepa
- 60 g Gervais
- 60 g čerstvého kozího sýra
- sůl, pepř
- čerstvý tymián
Postup
Porce: 4 Příprava: cca 40 minut
- Troubu zapněte na grilování na 200°C. Jakmile je trouba rozehřátá, vložte tam papriku opéct do černa ze všech stran. Jakmile je hotová, zabalte do igelitového sáčku nebo ji zakryjte talířem, aby se zapařila a nechte chvíli odstát.
- Troubu přepněte na 160°C na horký vzduch.
- Batáty spolu s červenou řepou zbavte slupky a nakrájejte na opravdu tenké plátky, ideálně 2 – 3 mm. Vyložte je na plech s pečícím papírem, lehce osolte, zakápněte olivovým olejem a dejte péct do trouby, dokud nezačnou jejich okraje zlátnout. Uděláte si v podstatě takové zdravé chipsy, zabere to 20 – 30 minut podle tloušťky plátků.
- Na batáty si vytvořte krém z pečené papriky. Jakmile se pečená paprika zapaří, dá se z ní mnohem lehce stáhnout slupka. Očištěte papriku od slupky, stopky a semínek a vložte do stolního mixéru, přidejte Gervais, šalotku, jedno sušené rajče, stroužek česneku a lehce osolte i opepřete. Rozmixujte do hladka a nezapoměňte ochutnat. Nakonec přidejte trochu olivového oleje, případně dochuťte solí a pepřem.
- Druhý krém vytvořte smícháním Gervais a kozího sýru. Tady stačí jen dochutit solí, pepřem a čerstvým tymiánem.
- Upečené zeleninové chipsy z batáty a červené řepy naskládejte na servírovací tác a na každý kousek dejte přibližně lžičku krému. Na finální dozdobení použijte ideálně čerstvé bylinky, popřípadě trošku čerstvě namletý pepř.
Tenhle recept jsme si poměrně dost oblíbili, nemusíme nutně nikoho čekat a jen si plátky zeleniny upečeme sami pro sebe. Není na tom nic složitého, hlavně je to téměř bez práce, protože jsme si pořídili skvělou mandolínu, která nám v kuchyni dost ulehčuje práci. Nože máme sice jako břitvy, ale při krájení musíte dávat velký pozor, aby byly kroužky stejně tlusté. To u té mandolíny nemusíme moc řešit, tady spíš musíme dávat pozor na prsty, protože nejednou u nás byla prolita krev.
A když si k tomu uděláte i ty skvělé krémy nebo dipy, ve finální kombinaci tomu neodoláte. A řekněte sami, není to mnohem lepší než ty kupované smažené?