Karol
Marinovaný losos neboli Gravad lax neboli Gravlax
Ryby a seafood před asi 7 roky z coolinarka.cz
Ingredience
- velký filet z lososa bez kůže
- 2 – 3 lžíce cukru krupice
- 3 lžíce hrubé soli
- pepř
- 3 hrsti čerstvého kopru
- na omáčku:
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 hrst čerstvého kopru
- pepř
- sůl
Postup
Do větší zapékací mísy vystlané potravinářskou fólií nasypte část krupicového cukru, soli, čerstvě namletý pepř a pár snítek čerstvého kopru. Velký filet lososa rozkrojte podélně napůl. Na základ vložíme filety lososa, dolů stranou, kde byla kůže. Opět trochu posypte cukrem, solí, pepřem a nahrubo nasekaným koprem. Na tento filet položte druhou polovinu lososa, dolů stranou, kde nebyla kůže, opět cukr, sůl, mletý pepř a snítky kopru.
Lososa zakryjte potravinářskou folií a zatižte těžkou knihou. Takto připraveného lososa dejte na 2-3 dny do lednice.
Před podáváním lososa zamrazte, aby se dal lépe krájet na tenké plátky.
Lososa servírujte s omáčkou, kterou jednoduše připravíte smícháním dijonské hořčice, oleje, medu, kopru, soli a pepře nebo (jak je na obrázku) k němu připravte majonézovou omáčku s hrubozrnnou hořčicí. Já ho mám ale stejně ráda i jen na bílé, dobrým máslem namazané bagetě.
Dobrou chuť!