Karol
Koláč ze špagetové dýně
Veggie před asi 7 roky z cukrfree.cz
Ingredience
- 1 velká nebo 2 menší upečené špagetové dýně (návod, jak upéct dýni najdete v receptu na plněnou špagetovou dýni)
- 1 větší cuketa
- 1 nasekaná červená cibule
- 4 nasekané stroužky česneku
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 lžíce oregana
- 250 g na kostičky nakrájených portobello žampionů
- 200 g sýra ricotta
- 20 g strouhaného parmazánu
- 3 vejce
- 200 g strouhaného sýra
- himalájská sůl
- pepř
- ghí
- olivový olej
- čerstvá bazalka
Postup
Ve větší pánvi rozehřejeme ghí a přidáme na kolečka nakrájenou cuketu, kterou z každé strany dozlatova orestujeme. Cuketová kolečka poté vyskládáme na papírovou utěrku, osolíme a překryjeme další papírovou utěrkou nebo ubrouskem, abychom odstranili přebytečnou tekutinu.
Do pánve po cuketách přidáme ghí, které necháme rozehřát. Poté vložíme nakrájenou cibuli, kterou na středním plameni restujeme, dokud nezačne zlátnout. Poté přidáme nasekaný česnek a houby a společně dalších pár minut restujeme. Do směsi přidáme krájená rajčata a oregano, směs promícháme a za občasného míchání necháme probublávat, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu. (Je nutné, aby omáčka byla opravdu hustá, jinak by koláč nedržel tvar).
Ve středně velké míse smícháme ricottu, parmazán, vejce, sůl a pepř. Vlákna z upečené špagetové dýně vložíme do cedníku a vymačkáme veškerou přebytečnou tekutinu. Poté špagetovou dýni přidáme do ricottové směsi a důkladně promícháme.
Formu na pečení o průměru 23 cm vymažeme rozehřátým ghí a na její dno rozprostřeme směs z ricotty a dýně. Poté na směs vyskládáme grilovanou cuketu, na cukety opatrně přidáme vrstvu rajčatové omáčky a vše posypeme strouhaným sýrem.
Koláč vložíme do trouby a pečeme dozlatova 30-40 minut. Hotový koláč necháme chvíli vychladnout, nakrájíme, posypeme čerstvou bazalkou a zakápneme olivovým olejem a podáváme.