Karol
Shakshuka
Veggie před asi 7 roky z cukrfree.cz
Ingredience
- 1 středně velká červená cibule
- 2 papriky (žlutá nebo červená)
- 1/2 lilku
- 250 g žampionů
- 4 stroužky česneku (rozdrcené)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 konzervy krájených rajčat
- 2 lžíce mletého římského kmínu
- 1/2 – 1 lžička kajenského pepře
- 4 vajíčka od šťastných slepiček
- ovčí nebo kozí feta sýr na posypání
- čerstvý koriandr
- himalájská sůl
- pepř
- ghí
Postup
Ghí rozehřejeme na středním plameni. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, promícháme a na mírném plameni restujeme 4-5 minut. Poté přidáme na menší kostičky nakrájenou papriku a 2 minuty restujeme. Přidáme na menší kostičky nakrájený lilek a houby, promícháme a restujeme dalších 5 minut. Do vzniklé směsi přidáme lžíci rajčatového protlaku, římský kmín, kajenský pepř, česnek, sůl a pepř, vše promícháme a společně restujeme dalších 3-5 minut. Vmícháme krájená rajčata a na středním plameni vaříme asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Vzniklou omáčku ochutnáme, popř. dochutíme římským kmínem nebo kajenským pepřem nebo dosolíme. Do omáčky vytvoříme 4 důlky, do kterých vyklepneme vejce. Pánev poté buď přiklopíme pokličkou a cca 10 minut vaříme, dokud nejsou vejce hotová nebo vložíme na pár minut do předem vyhřáté trouby na režim horního grilu. Těsně před dopečenením posypeme shakshuku feta sýrem a vložíme zpět do trouby (popř.přiklopíme pokličkou), dokud se sýr nezapeče. Hotovou shakshuku posypeme čerstvým nasekaným koriandrem, zakápneme olivovým nebo avokádovým olejem a podáváme.