Karol
Valašská kyselica podle babičky Milady
Polévky před více než 7 roky
Ingredience
- 2 ostravské klobásy1 miska (cca 20dkg) kysaného zelí3 stroužky česneku1-1,5 l vody200 ml smetany ke šlehánícca 4 brambory1 PL majoránky1 ČL kmínmouka nebo nastouhaná brambora na zahuštěnísůl a pepř
Postup
1. Do studené vody vložíme ostravské klobásy, stroužky česneku a přivedeme k varu. Chvíli povaříme (cca 5 minut)
2. Klobásy i česnek vyndáme ze vzniklého vývaru a pokrájíme na malé kousky
3. Do horkého vývaru vložíme zelí, kmín a brambory pokrájené na kostičky. Vaříme cca 15 minut, do změknutí brambor
4. Do hrnce vrátíme zpět klobásu, česnek a vše zalijeme smetanou. Do smetany můžeme vmíchat lžíci hladké mouky, polévka se tím zahustí. Pokud se mouce vyhýbáte, nahraďte jí jednou nastouhanou bramborou
5. Do polévky vmícháme majoránku a dochutíme solí a pepřem
Dobrou valašskou chuť :-)