Karol
Syrské kuře podle Nikose
Kuře před více než 7 roky z www.nikosuvrohlik.cz
Ingredience
- Koření na kuře:
- 1 lžička sušeného koriandru
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička kardamonu
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička čerstvě pomletého pepře
- 1 lžička sušeného chilli
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička mořské soli
- šťáva z půlky citrónu
- Kuře
- 4 čtvrtky kuřete
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 2 hrníčky rýže basmati nebo dlouhozrné rýže
- 3 hrníčky kuřecího/zeleninového vývaru
- 1 hrníček předvařené cizrny
- ½ hrníčku hrozinek
- ½ hrníčku piniových oříšků
- 2 hrníčky vody
- 2 kusy skořice
- 2 lžičky mořské soli
- hrstka čerstvé máty
- hrstka čerstvého koriandru
- olivový olej
- Dresing
- 1 hrníček řeckého jogurtu
- 2 lžíce tahini
- ½ stroužku česneku
- olivový olej
Postup
Předehřejte troubu na 190 stupňů.
Na pánvi opražte veškeré koření a následně ho v hmoždíři rozdrťte společně s citrónovou šťávou, česnekem, uzenou paprikou a sušeným chilli.
Kuřecí čtvrtky ze všech stran posolte, popepřete a vmasírujte celou směs, kterou jste si předtím udělali.
Nechte v lednici hodinu odpočinout.
Rozpalte pánev, nalijte olivový olej a naprudko osmažte kuřecí čtvrtky ze všech stran.
Kuřecí čtvrtky dejte bokem, vylijte olej a odstraňte seškvařené kusy. Znovu přidejte čerstvý olivový olej a krátce osmažte nadrobno nasekanou šalotku, přidejte nadrobno nasekaný česnek a po pár sekundách i rýži. Vše promíchejte, posolte, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přimíchejte hrozinky, piniové oříšky a cizrnu.
Rýži přendejte do pekáče, přilijte horkou vodu a na vrch rýže položte kuřecí čtvrtky, pekáč přikryjte pokličkou nebo alobalem a vložte do předehřáté trouby na 40-50 minut.
Po 40 minutách pekáč odkryjte a nechte vše ještě 10 minut péct v troubě.
PS: K tomuto syrskému pokrmu se perfektně hodí kvašené tursi, které se objevuje v pravidelnosti téměř všude na Blízkém východě.
PS: Jogurt a jeho nejrůznější omáčkové varianty jsou taktéž typické pro Blízký východ. Pokud vám to přijde poněkud zvláštní kombinace, tak tomu zkuste dát alespoň šanci a budete překvapení, jak dokonalá kombinace chutí to ve finální fázi je.