Karol
Polévka s masovým štrůdlem
Polévky před více než 7 roky
Ingredience
- 1 lžíce másla
- 1 vejce
- 400 g hovězího masa
- 1 l hovězího vývaru
- 1 mrkev
- 1 lžička majoránky
- pepř a sůl
- 500 g filo těsta
- 1 ks cibule
Postup
1) Nadrobno nakrájíme cibuli a mrkev.
2) Smícháme směs z mletého masa, vejce, cibule, mrkve a dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
3) Směs poklademe na filo těsto a připravíme závin, potřeme ho máslem a pečeme v troubě na 175 stupňů cca 35 minut.
4) Závin necháme mírně vychladnout a nakrájíme na asi 1 cm silné plátky
5) Mezitím uvaříme hovězí vývar, do kterého na závěr vložíme štrůdl a můžeme polévku podávat.
Dobrou chuť!
Filo těsto
185g hladké mouky špetka soli
105ml vody
30ml rostlinného oleje
1/2 lžičky octa
Postup:
Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme vodu smíchanou s octem a olejem. Mícháme buď vařečkou, nebo lépe v robotu s "K" metlou, až se ingredience spojí. Pokud je směs moc suchá, opatrně přidáme vodu. Nástavec v robotu vyměníme za hnětací hák (nebo vařečku za ruce) a necháme hníst asi 10 minut (nebo hněteme ručně asi 20 minut). Vznikne nám krásně hladké, elastické těsto. Pokud jsme hnětli v robotu, dáme těstu ještě dvě minuty ruční péče a pořádně ho prohněteme. Vytvarujeme bochánek, potřeme ho olejem, zabalíme do potravinové fólie a necháme ho odpočinout 30-90 minut. Čím déle, tím lépe. Na závěr těsto rozválíme.