Jaruna
Pečená vepřová žebírka s jablečným křenem
Paleo před více než 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1,5 kg masitých vepřových žebírek z bůčku nebo tzv. šněrovačky
- 1 palička česneku, stroužky nadrcené
- 1⁄2 lžičky kmínu
- sůl a pepř
- 150 g čerstvého křenu, oloupaného
- 2 jablka, oloupaná a zbavená jádřince
- 50 ml teplého hovězího vývaru (nemusí být)
- 1⁄2 lžičky moučkového cukru
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžička octa
Postup
1 Žebírka rozsekejte na asi 10cm kousky. Vložte je do pekáčku, osolte, opepřete, okmínujte a potřete je drceným česnekem. Podlijte 100ml vody a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 1,5 hodiny. Během pečení podlévejte vodou a přelévejte vypečenou šťávou.
2 Mezitím nastrouhejte křen i jablka najemno. V misce křen pokapejte citronovou šťávou, zalijte vývarem a minutku nechte vsáknout. Vmíchejte ostatní přísady, osolte a nechte v chladničce rozležet. Když je maso měkké a upečené dokřupava, podávejte na prkénku s chlebem a domácím jablečným křenem.
NĚCO NAVÍC
Každému hostu dejte k ruce misku s horkou vodou a plátky citronu, aby si mohl oplachovat mastné prsty.
RADA ŠÉFKUCHAŘE
Na takto upravených žebírkách by měl být dostatek masa, poraďte se proto se svým řezníkem, jaká část vepřových žeber bude nejvhodnější. Třeba vám na přání nechá více masa i na žebrech z oblasti pečeně.