Karol
Lilek s mátou a kozím sýrem
Veggie před více než 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 5 lilků, podélně nakrájených na plátky silné asi centimetr
- 600 g rajčat, nakrájených na plátky
- 300 g měkkého kozího sýra
- 150 ml olivového oleje
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- 2 lžičky koriandru
- kůra a šťáva z 1 citronu
- ½ lžičky mleté sladké papriky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- špetka drceného chilli (lze vynechat)
- 2 hrsti mátových listů, nasekaných, plus máta k posypání
Postup
1. V misce promíchejte všechny přísady na kořenicí směs. Pokud budete připravovat i mrkvový salát (vpravo), odložte dvě lžíce chermouly stranou.
2. Plátky lilku grilujte pět minut po každé straně, až zvláční a vytvoří se na nich rýhy od mřížky.
3. Do středně velkého pekáče kápněte trochu kořenicí směsi a rozložte na ni lilek. Pokryjte plátky rajčat i rozdrobeným sýrem, osolte, opepřete a zakápněte chermoulou. Pokračujte ve vrstvení; na konec přijdou lilky s kořenicí směsí.
4. Pekáč přetáhněte alobalem a postavte na dvacet minut na rošt grilu. Před podáváním sejměte alobal, posypte sekanou mátou a nakrájejte na řezy.
Lilky pečte nezakryté 30–40 minut při 200 °C.