Karol
Slávky na kokosovém mléce
Ryby a seafood před více než 7 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 1 síťka slávek (cca 1200 g)
- 2 lžíce kokosového oleje nebo ghí či jiného vhodného tuku na smažení
- 2 šalotky, na kostičky
- 4 stroužky česneku, propasírované
- 3 cm kořene zázvoru, jemně strouhaný
- 1 citrónovou trávu, posekanou velmi najemno
- 2 dcl suchého bílého vína
- 400 ml kokosového mléka
- 1-3 lžičky rybí omáčky
- chilli papričky podle chuti, zbavené semen a pokrájené na kolečka
- čerstvý koriandr na servírování
Postup
1.
Slávky očistěte a namočte do vody tak na 15 minut, aby se nasákly a propláchly.
Mezitím si ve větším hrnci na kokosovém oleji orestujte šalotku pokrájenou na kostičky do měkka, přidejte propasírovaný nebo jemně strouhaný česnek, zázvor, citrónovou trávu, chilli podle chuti a ještě chvilku restujte. (Před časem jsem si náhodou koupila struhadlo microplane a nemohu se ho nabažit, protože je neskutečně ostré a umí například z parmezánu nebo citrónové kůry nastrouhat super tenké až průsvitné plátečky. Takže jsem ho v nejbližších dnech koupila i svým blízkým jako dárek)) a pak i zařadila k nám do obchodu.) Směs se Vám bude lehce lepit ke dnu, tak ji hezky vařečkou berte ode dna. Po chvilce, tak po 1. minutě, zalijte tuto směs vínem a jemně vařte přibližně 5 minut. Nyní základ lehce osolte, opepřete, přidejte rybí omáčku podle chuti, která nejenže zvýrazní chuť, ale také celé jídlo osolí. Na závěr přidejte kokosové mléko a než dosáhne varu, připravte si slávky.
2.
Slávky přeceďte, ještě krátce propláchněte, protože pokud jsou živé, tak se v průběhu koupele otvíraly a tak se mohl uvolnit písek nebo jiné nepotřebné poklady. Jakmile se směs s kokosovým mlékem začne vařit, přidejte do ní okapané slávky, zvyšte výkon na maximum a přiklopte poklicí. Vařte zprudka a relativně krátce, dokud se neotevřou. V průběhu slávky podeberte vařečkou a promíchejte je, přiklopte a občas hrncem bouchněte, tím se v hrnci trochu porovnají a lépe se otevírají.
3.
Hotové slávky můžete servírovat s čerstvým pečivem nebo třeba jasmínovou rýží, posypané čerstvým koriandrem. Kokosový vývar, který Vám vznikl, je dokonalý a moc dobrý právě s rýží.