Karol
„Babaganuš“ - pomazánka z pečených lilků
Řecko před více než 7 roky z www.provinilylanyz.cz
Ingredience
- Dva střední lilky
- lžíce tahini pasty
- dvě – tři lžíce hustého jogurtu, já použila řecký (pokud chcete veganskou verzi, jogurt vynechte)
- dva stroužky česneku
- olivový olej
- šťávu z 1 citronu
- sůl, pepř
Postup
Recept pro variantu pečení v troubě: předehřejte si troubu na úplné maximum, co to jde. Slupku lilků propícháme na více místech vidličkou, ideálně v několika řadách po celé délce lilků. Vložíme do trouby, ideálně do horní části na rošt. Pečeme asi 40 minut, než lilky zcela změknou a jsou po povrchu trochu do černa. Neděste se, může to trochu smrdět spáleninou, ale v tomto případě je to žádoucí, slupku používat nebudete.
Pokud pečete na ohni nebo na grilu, jde asi vlastně o to vychytat, kdy je lilek hotový. Můžete ho péct nabodnutý na klacku nad ohněm, klidně ho můžete upéct i v popelu jako brambory nebo ho položte na gril a obracejte, až bude rovnoměrně zčernalý.
Lilky nechte vychladnout, pak je podélně rozřízněte a vydlabte dužinu do misky. Pokud je váš index lenosti příliš vysoký, jako můj, tak do mixéru. Do mixéru přihoďte i česnek a rozmixujte. Babaganuš je výborný na léto a kdo by se potil u míchání nebo utírání česneku, když to není třeba.
Rozmixované lilky s česnekem si přelijte do misky, přijdete tahini pastu, olivový olej (tak lžíci nebo dvě), citronovou šťávu a pokud chcete jemnější chuť a světlejší barvu pasty, přidejte jogurt. Osolte, opepřete a pořádně promíchejte.
Lilková pasta v detailu.
Před servírováním posypte hladkolistou petrželí a pokapejte ještě trochou oleje. Dejte si k tomu kousek pečiva nebo zeleniny, kterými můžete pastu ideálně i nabírat a odpadne vám mytí nádobí.