Konečně vývar
Gazpacho
Polévky před více než 7 roky
Ingredience
- 4 velká zralá rajčat
- 2 šalotky nebo 1 velká bílá cibule
- 2 velké červené papriky
- 1 stroužek česneku
- 450ml zeleninový vývar
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce citronové šťávy
- sůl, čerstvě mletý pepř
- Na krutony:
- 4 plátky bílého chleba + 2 lžíce olivového oleje na opečení
Postup
1. Rajčata na vrchu lehce nařízněte do kříže a vložte na 2 minuty do vařící vody.
2. Šalotku/cibuli a česnek pokrájejte na kostičky. Z paprik odstraňte semínka a nasekejte nahrubo.
3. Spařená rajčata zbavte slupky, semínek a nakrájete nahrubo.
4. Do mixéru vložte rajčata, šalotku, papriky, česnek, olej i vývar a rozmixujte na hrubší hmotu.
5. Podle chuti dolaďte solí, pepřem a citronem. Promixujte ještě jednou do hladka.
Takto připravenou polévku přelijte nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjte a dejte do ledničky řádně vychladit.
Podávejte ozdobené drobnými kostičkami zeleniny (salátová okurka, rajče, paprika, ....) a můžete dozdobit i krutony z bílého chleba.
Alternativa:
Krutony
Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Chléb nakrájejte na kostičky, nasypte je na plech nebo do skleněné misky, pokapte olivovým olejem a opečte (trvá to zhruba 10 minut). Chladnými krutonky posypte vychlazenou polévku těsně před podáváním.
Vyvarujte se do polévky přidávat kostky ledu. Zbytečně by Vám naředily polévky.