Karol
MARINOVANÝ GRILOVANÝ LOSOS
Ryby a seafood před téměř 8 roky z www.ditap.cz
Ingredience
- 2 kusy čerstvé citronové trávy
- 50 ml sójové omáčky
- 2 hrsti listů čerstvého koriandru + na ozdobu
- kousek čerstvého zázvoru o velikosti palce, nastrouhaný
- 4 stroužky česneku, prolisované
- 1 velký filet z lososa (asi 1 kg)
- 4 lžíce medu
- 1 červená chilli paprička, očištěná a nasekaná najemno
- 2 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka
- 2 limety, rozpůlené
- zelený salát k podávání
Postup
4–6 PORCÍ PŘÍPRAVA: 20 MINUT MARINOVÁNÍ: 1 HODINA GRILOVÁNÍ: 10–15 MINUT
1.V hmoždíři roztluču citronovou trávu, až se rozvoní. Přimíchám k ní sójovou omáčku, koriandr, zázvor a česnek. Lososa položím na tác a celého ho rovnoměrně pomažu touto marinádou. Zakryju ho potravinářskou fólií a dám ho na hodinu do lednice marinovat.
2. Gril v troubě rozehřeju na 200 °C. Plech vyložím pečicím papírem. Po hodině marinování přesunu lososa na připravený plech, potřu ho medem, dám do trouby a griluju 10–15 minut, aby byl akorát pečený.
3. Přesunu ho na servírovací mísu nebo prkýnko, vidličkou to trochu natrhám, posypu ho chilli papričkou, jarní cibulkou, lístky koriandru a podávám ho s limetami a zeleným salátem.