Karol
Raw čokoládový krémový řez
Raw před téměř 8 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 200 g kešu oříšků nebo slunečnicových semínek
- 30 g kakaa
- 150 g javorového sirupu
- 30 g kakaového másla (můžete nahradit kokosovým olejem)
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo mleté vanilky
- 1/4 lžičky mořské soli
- 110 ml vody
Postup
1.
Lehce rozehřejte kakaové máslo nebo kokosový olej, tak aby byl tuk tekutý. Dejte všechny ingredience do vysokorychlostního blenderu a začněte mixovat. Nejprve na nižší obrátky a postupně zvyšujte výkon. Mixujte tak dlouho, dokud nebude krém úplně hladký. V průběhu procesu alespoň dvakrát mixování zastavte a pomocí stěrky setřete obsah ze stěn a lehce promíchejte.
2.
Připravte si nádobu velkou přibližně 10x15 cm. Může to být menší forma na dort, brownies, nebo třeba větší krabička na uskladňování potravin. Také můžete připravit řezy z dvojnásobného množství, pak bude ideálně vyhovovat menší dortová forma (∅ 18-20 cm). Nádobu si vyložte po bocích i dně pečícím papírem nebo fólií.
3.
Hotový krém přesuňte do připravené formy a zarovnejte pomocí stěrky. Zakryjte formu fólií nebo víkem a dejte vychladit do mrazáku, ale postačí i do ledničky na pár hodin. Vychlazený krém vyjměte z formy, nechte lehce povolit a nakrájejte na požadované tvary. Při servírování se nebojte zapojit fantazii a doplňte jej o čerstvé ovoce, oříšky, kokosové plátky, pár hoblinek čokolády, posypejte kakaem, ... Porce připravujte menší, protože je dezert celkem sytý.)
Komentář k receptu
Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.
Kešu oříšky jsou semena tropického stromu, který roste ve Střední a Jižní Americe. Kešu oříšky obsahují 45 % tuku. Spolu se slunečnicovým semínkem obsahují nejvíce hořčíku ze všech ořechů a semen vůbec. Mimo to obsahují i draslík, kyselinu listovou, železo a vitamíny skupiny B. Hodí se výborně na podrážděná střeva, při anémii ale oceníte je i jako pomocníka při stresu. Kakaové máslo se získává drcením a lisováním kakaových bobů za nízkých teplot, čímž zůstávají zachovány důležité enzymy a živiny. Hojně se využívá i jako složka produktů péče o pleť a o tělo.