Konečně vývar
Kuřecí polévka s nádechem Thajska
Polévky před asi 8 roky z www.foodlover.cz
Ingredience
- 1 litr kuřecího vývaru
- 165 ml kokosového mléka
- 1 větší kuřecí prso
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 chilli paprička - orientační množství, záleží na pálivosti papričky
- kousek zázvoru
- hrst žampionů
- volitelně - lžíce kari pasty (hezky polévku dobarví)
- rybí omáčka
- limetka
- chilli papričky podle libosti
- jarní cibulka
- koriandr
- rýžové nudle
Postup
1. Začnu vždycky den předem tím, že si uvařím čerstvý kuřecí vývar. Většinou ho dělám víc, používám ho na různé účely a část zamrazím, abych měla vždycky nějaký v zásobě.
2. Cibuli si nakrájím na proužky, česnek na tenčí plátky a kuřecí prsa na malé kousky. V těžkém hrnci rozpálím pár lžic olivového oleje, osmahnu na něm cibulku, přihodím maso, na závěr i česnek a žampiony. Restuji spolu pár minut, osolím, opepřím a zaliji vývarem. Přihodím jednu chilli papričku zbavenou semínek a asi dvoucentimetrový kousek zázvoru. Nechám provařit asi 20 minut. Na závěr přiliji kokosové mléko, dochutím limetkou, rybí omáčkou a ještě chvíli provařím.
3. Ke konci vaření polévky začnu pracovat na rýžových nudlích. Nudle si namočím ve studené vodě asi na 5 minut, potom ve vroucí vodě uvařím asi 3 minuty a rychle vhodím do studené vody, aby se mi neslepily a samovolně se teplem nedovařily.
4. Polévku naliji do talíře, přidám nudle, dozdobím podle chuti. Já si posypu petrželkou (nemám ráda koriandr), přidám nakrájenou jarní cibulku, trochu chilli a zakápnu extra limetkou.