Konečně vývar
Risotto al radicchio
Risotto před téměř 8 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 320 g rýže arborio, carnaroli
- 1 žlutá cibule
- 1 větší hlávka červené čekanky nebo 2 malé
- sklenka červeného vína
- panák octa balsamico
- 1,5 l zeleninového vývaru
- parmazán
- máslo
- olivový olej
- sůl a čestvě mletý pepř
Postup
Na plotnu postavte střední hrnec a nechte v něm rozpustit asi 2 lžíce másla. Mezitím nakrájejte nadrobno cibuli, tu pak na másle, na mírném ohni nechte v hrnci zesklovatět. Poté přisypte rýži a chvilku ji v hrnci míchejte vařečkou, aby se spojila s máslem a cibulkou. Do hrnce vlijte sklenku, přibližně dvě deci, červeného vína. Až se odpaří alkohol z vína, přidejte špetku soli a pepře a začněte postupně přilévat vývar.
Po asi 10 minutách varu a přilévání vývaru, přidejte na jemné proužky pokrájenou čekanku. Duste dalších 10 minut a přidávejte vývar dle potřeby. Na konci doby varu bude krémové risotto, vývar se téměř odpaří. Hrnec odstavte z plotny. Do risotta vmíchejte ještě kousek másla a trochu jej zakápněte olivovým olejem, stačí kapička. Nakonec přisypte hrst strouhaného parmazánu a vše dobře promíchejte.
V menším rendlíku přiveďte k varu blasamico ocet, redukujte ho. Bude se krásně táhnout a bude mít až medovou konzistenci. Risotto naservírujte na talíř, jemně jej posypte parmazánem, přelijte ho redukovaným balsamicem, přidejte lístek radicchia a podávejte.