Konečně vývar
Kulajda
Polévky před asi 8 roky z www.foodlover.cz
Ingredience
- 2 - 3 lžíce hladké mouky
- 1 litr vývaru (nejlépe kuřecího nebo jiného masového) nebo vody
- velká lžíce másla, asi 2 lžíce oleje
- 5 středních brambor
- větší hrst čerstvých hub (nebo menší hrst sušených a ve vodě namočených)
- kelímek smetany ke šlehání (31 %)
- 2 - 3 lžíce octa
- cukr
- čerstvý, případně naložený nebo mražený kopr
- bobkový list, nové koření, kmín
- sůl a pepř
- 4 vejce
Postup
1. V kastrolu rozpustíme vrchovatou lžíci másla a přidáme ještě trochu oleje - abychom měli celé dno pokryté tukem. Máslo zaprášíme 2 - 3 lžícemi hladké mouky podle toho, jak moc chceme mít polévku hustou, mouku opékáme, než začne vonět a směs lehce! zhnědne. Moje práce s jíškou není úplně obvyklá, jíška se má prý zalévat studeným vývarem, mně se tam ale vždycky udělaly hrudky, za to horká jíška a vařící vývar mi funguje vždycky, jen musíte dát pozor, abyste si párou neopařili ruce. Do rozpálené jíšky tedy přilijeme vařící vývar (vodu) a metličkou vše rozšleháme.
2. Do směsi přidáme brambory, očištěné houby, kmín, bobkový list a nové koření. Houby můžete předem v rozpálené pánvi orestovat a až potom přidat do polévky, není to ale podmínkou. Vaříme, dokud brambory nejsou měkké, to trvá asi 10 - 15 minut.
3. Vyndáme bobkový list a nové koření. Do polévky přilijeme opravdu tučnou smetanu, aby se polévka nesrazila. Osolíme, opepříme, přidáme kopr, dochutíme cukrem a octem. Poměr cukru a octa je skutečná alchymie, já dávám asi 2 lžíce octa a 2 lžíce cukru, záleží ale opravdu a pouze na Vaší chuti, radši ze začátku ochuťte méně a případně ještě poupravte.