Konečně vývar
Bramboračka
Polévky před téměř 8 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 2 mrkve
- 1 malý celer
- 1 petržel
- 1 menší cibule
- 4 strouzky česneku
- hrst sušených hub
- 4 malé čerstvé hříbky
- špetka majoránky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- doušek studené vody
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Pokrájejte na menší kousky mrkev, celer, petržel. Cibuli překrojte na čtvrtiny a česnek naplátkujte. Brambory oloupejte a pokrájejte je na kousky. Pokud jste pořídli celer i s natí, kousek jí nasekejte. Ve velkém hrnci rozehřejete 1 lžíci másla a na něm zprudka orestujte kořenovou zeleninu s nasekanou hrstí celerové nati a následně ji zalijte kuřecím vývarem. Přidejte brambory, polévku osolte, opepřete a přiveďte k varu.
Přisypte hrst sušených hub. Sušené houby mají koncentrovanější chuť a vůni než čerstvé nebo mražené. Jejich povařením navíc získáte fantastický vývar, který dodá polévce barvu. Pak teprve do polévky pokrájejte na plátky pár čerstvých malých houbiček. Polévku vařte asi 10 minut, dokud nebude brambory a zelenina měkká. Typickou chuť bramboračky doplňte špetkou sušené majoránky a připravte jíšku.
Do malého kastrůlku dejte rozpustit 1 lžíci másla. Jakmile zpění, přidejte lžíci hladké mouky a začněte míchat. Jakmile bude mít jíška žluťoučkou barvu, za stálého míchání do ní cákněte dvě lžíce studené vody. Promíchejte a přilévejte jíšku do vroucí polévky. Povařte ji ještě asi 2 minuty.
Naservírovanou polévku dozdobte na másle orestovanými plátky malých hříbků a snítečkou tymiánu. Nevím jak u vás, ale u nás se po kotli bramboračky vždycky jenom zapráší…