Konečně vývar
Cuketový krém s mátou
Polévky před téměř 8 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 1 kg cuket
- 8 snítků máty
- 150 g zakysané smetany deluxe
- 1 citrón
- 1,4 l kuřecího vývaru
- 6 jarních cibulek
- 140 g cheddaru
- olivový olej
- kousek másla
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
Jarní cibulky omyjte a zbavte je případných oschlých listů. Nakrájejte je na kolečka. Cukety rovněž omyjte, okrojte konce a nakrájejte je ručne nebo v robotu na tenká kolečka. Na plotnu postavte velký hrnec, ve kterém zahřejte pěkný cákanec olivového oleje a kousek másla. Pak přidejte cibulky a cuketu a začněte restovat. Proces to nebude úplně krátký. Mučit ta zelená kolesa budete asi 30-35 minut. Doba je důležitá, jelikož cukety budou takto pomalým varem sládnout.
Po chvilce restování přidejte pěknou špetku soli, pepře, lístky ze dvou snítek máty a nastrouhanou kůru z poloviny citrónu. Zeleninu míchejte každou chvilku, nesmí se připálit. Jakmile dosáhnete zelené hrubší kaše, přilijte vývar a uveďte vše k varu. Pak základ polévky odstavte z ohně. Vmíchejte 3 lžíze zakysané smetany, strouhaný cheddar, zbylé mátové lístky a šťávu z celého citrónu. Promíchejte a pak vše tyčovým mixérem umixujte. Můžete úplně do hladka nebo nechte polévku hrubší. Tak to mám ráda já.
Krém naservírujete na talíř. Zbylou zakysanou smetanu nařeďte douškem vody, aby byla tekavá a lépe se vám jí polévka dekorovala. Lžickou pak vytvořte na povrchu polévky smetanou a olivovým olejem cákance á la Jackson Pollock. Posypte lístky máty, chilli paprička navrch výhodou…