Konečně vývar
Chřestové risotto
Risotto před asi 8 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- svazek zeleného chřestu
- 320 g rýže carnaroli nebo rýže na risotto
- 2 šalotky
Postup
Šalotku oloupeme, na jemno nasekáme a ve středním hrnci na oleji necháme zpěnit. Přisypeme rýži, chvilku na plameni mícháme s cibulkou a pak zalijeme bílým vínem. Až se odpaří alkohol z vína, začneme postupně přilévat vývar. Základem mazlavého italského rizota se přilévat tekutiny postupně, celkem bychom do risotta měli dostat asi 1 litr vývaru. Přichystáme si chřest. Stonky zbavme dřevnatých nafialovělých konců a odřízneme hlavičky chřestu, které si dáme bokem. Stonky chřestu opláchneme a nakrájíme je asi na 1 cm kousky. Zhruba po 10 minutách varu rýže přidáme pokrájený chřest. Připravte si hlavičky. Rozpalte grilovací pávev a hlavičky chřestu na ni naskládejte. Hlavičky se grilují nasucho. Občas zkontrolujte a až na hlavičkách uvidíte ožehnutý vzorek od pávne, otočte je a pogrilujte z druhé strany. Rýži pomalu vaříme asi 20 minut, za stálého dolévání vývaru a občasného ochutnávání rýže – měla by být al dente – ne tvrdá ale ani ne rozvařená. Na závěr, asi 5 minut před koncem, přidáme šťávu z citrónu, nasekanou mátu, trochu strouhaného parmazánu a hrudku másla. Konzistence risotta by měla být mazlavá. Podle chuti dosolíme, dopepříme. Při podávání postrouhejte risotto parmazánem, navrch pak naskládejte grilované hlavičky chřestu a zakápněte olivovým olejem.