Konečně vývar
Polévka z pečených rajčat a lilku
Polévky před asi 8 roky z sweetpixelblog.blogspot.cz
Ingredience
- Na polévku:
- 6 velkých zralých rajčat
- 1 střední lilek
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 litr kuřecího vývaru
- Hrst čerstvé bazalky
- Sůl, pepř
- Na sýrovo-tymiánové krutony:
- 2 krajíce staršího chleba
- 50 g parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce sušeného tymiánu
Postup
1. Troubu předehřeji na 200°C.
2. Lilek rozříznu napůl a na každém rajčeti naříznu vrchní část slupky do kříže.
3. Do zapékací mísy položím rajčata, lilek a stroužky česneku. Zaliji olivovým olejem a v troubě peču asi 35 minut.
4. Nakrájím si cibuli a v kastrolku na troše oleje ji nechám zpěnit. Přidám pečený lilek, rajčata a česnek a pomocí vařečky zeleninu lehce rozmačkám.
5. Naliji vývar a přidám listy bazalky a nechám vařit asi 40 minut. Poté tyčovým mixérem vymixuji polévku do hladka. Podle chutě opepřím a osolím.
6. Na krutonky, krajíce chleba nařežu na malé kostky. V míse promíchám s nakrájeným sýrem, tymiánem a olejem.
7. Nasypu do malé zapékací misky a dám do trouby (předehřáté na 180°C) asi na 15 minut.
8. Polévku podávám s krutony a lístky bazalky.