www.delibety.com
Boeuf Bourguignon
Hlavný chod před asi 8 roky z fresh.iprima.cz
Ingredience
- červené víno 1 litr
- hovězí kýta 1,5 kg
- velká cibule 1 kus
- česnek 1/2 palice
- bobkový list 2–3 ks
- celý pepř 8 kuliček
- čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, majoránka)
- slanina 200 g
- olivový olej 5 lžic
- mrkev 200 g
- malé cibulky 15 ks
- malé žampiony 200 g
- řapíkatý celer 200 g
- koňak 2 cl
Postup
1
Maso nakrájejte na větší kostky asi 3 x 3 cm. Velkou cibuli nakrájejte najemno, mrkev na kolečka, řapíkatý celer na kousky velké asi 3 cm. Vložte do mísy na marinování, zalejte vínem a přidejte všechno koření. Nechte v lednici marinovat minimálně 24 hodin.
2
Druhý den slijte maso přes síto, víno z marinády uschovejte. Ve velkém kastrolu dejte dobře vyškvařit slaninu nakrájenou na malé kostičky, přidejte olivový olej, malé cibulky a z marinády uschovaný řapíkatý celer a mrkev a vše dozlatova opečte.
3
Opečenou zeleninu vyjměte a v kastrolu orestujte ze všech stran maso s česnekem nakrájeným na plátky.
4
Když je maso ze všech stran opečené, přidejte zpátky orestovanou zeleninu, koření z marinády a vše zalijte vínem z marinády. Jemně osolte, přiveďte k varu, zakryjte poklicí a na velmi mírném plameni nechte probublávat až do úplného změknutí masa. Minimálně 3 hodiny.
5
Před koncem vaření osmahněte žampiony překrojené napůl na másle. Na posledních 10 minut je přidejte k masu a společně provařte. Na závěr zjemněte střikem kvalitního koňaku.
Beef Bourginon Foto: Michal Šajmir
Boeuf Bourguignon. Foto: Michal Šajmir; www.michalsajmir.com
Autor: Michal Šajmir
přeposlat
sdílet
tisknout
Související recepty
Steaky z hovězí svíčkové v espresso-chilli marinádě s glazírovanou mrkví
Kvalitní steak je výtečný sám o sobě, ale klidně mu můžete dopřát i zajímavější "kabátek". Marináda s kávou a chilli mu dodá nečekaně sofistikovaný šmrnc. A pokud ho doplníte lahodnou...
Krevety s avokádem
Oblíbený recept spojuje hladivou chuť avokáda s jemnými krevetami, které dochutí výrazná omáčka a svěží salátek. Ideální start slavnostního menu.
Zeleninový koláč z máslové dýně
Jednodušeji už to nejde... Na tento výborný koláč potřebujete pouze 5 ingrediencí! Lahodná máslová dýně, svěží zelenina sýr s velmi výraznou chutí vytvoří dohromady harmonický celek.
Kuřecí játra na majoránce
CVSPZ: Sorbet se šumivým vínem II
ČVSPŽ – žloutkový krém
reklama