Jana Knotková
Gravad Laks (Lax) / Marinovaný losos
Ryby před asi 8 roky z www.cherriesontop.cz
Ingredience
- ...
Postup
Gravad Laks (švédsky Lax) je tradiční skandinávský předkrm nebo fingerfood. Tento recept píšu se slzami v očích, protože jsem z téhle dobroty měla asi tak jeden plátek, jelikož zmizel rychlostí světla. Sice jsem to tady pojmenovala jako marinovaný losos, ale nenechte se zmást, gravad totiž v norštině (a vlastně i ve švédštině) znamená pohřbený. A proč vlastně? Skandinávci totiž původně namarinovaného lososa zakopávali do země, kde se nechal pořádně odležet. Bohužel (bohudík? .) už dneska známe věci jako je třeba potravinářská fólie, která nám značnou část přípravy a pár švihů lopatou ušetří. Sice nám teda nekřupe hlína mezi zubama, ale nevím jak vy, ale já se bez toho klidně obejdu!