Jan Vacha
Slávky na bílém víně
Hlavní chod před více než 8 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 1,3 kg slávek (toto je váha síťky, kterou jsem koupila)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 4 šalotky, nakrájené najemno
- 4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 2 snítky tymiánu
- 1 bobkový list
- 4 malá švestková rajčátka
- velká hrst nasekané velkolisté petržele
- 3 dcl kvalitního bílého vína (takové, které rádi ke slávkám pijete)
- mořská sůl
- pepř, můžete použít i celé kuličky
Postup
Slávky očistěte a namočte do vody tak na 15 minut, aby se nasákly a propláchly.
Mezi tím si ve větším hrnci na oleji orestujte šalotku do sklovata, přidejte česnek, rozpůlená rajčátka, tymián a bobkový list. Po chvilce (tak 1 minutě), zalijte tuto směs vínem a zjemna vařte, dokud se nezredukuje na poloviční množství. Osolte, opepřete.
Slávky přeceďte, ještě krátce propláchněte, protože pokud jsou živé, v průběhu koupele se otvíraly a tak se mohl uvolnit písek, nebo jiné nepotřebné poklady.
Přidejte je do hrnce, pod kterým zvyšte výkon na maximum a přiklopte poklicí. Vařte zprudka a krátce, dokud se neotevřou, přibližně 5 minut. Přidejte máslo, petržel, promíchejte a můžete servírovat.
Ideální jsou s kouskem bagety, kterou můžete máčet ve skvělém vinném vývaru z mušlí. V Belgii k mušlím dělají perfektní hranolky.. A samozřejmě sklenka nebo láhev bílého vína.