Ondřej Musil
Jarní zeleninová polévka
Polévky před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 pórek, bílá část nakrájená na kolečka, zelené konce na tenké plátky
- 1 svazek jarní cibulky, nakrájené
- 2 malé cukety, omyté, podélně rozčtvrcené a nakrájené na plátky
- 350 g oloupaných brambor, nakrájené na 1,5cm kostky, varný typ A
- 800 ml zeleninového vývaru
- 150 g mraženého hrášku
- sůl a mletý pepř na dochucení
Postup
1 V polévkovém hrnci zahřejte olej a na mírném ohni opékejte bílou část pórku, jarní cibulku a cukety. Po 5 minutách přisypte brambory, krátce osmahněte a zalijte je horkým vývarem. Vařte 10–15 minut doměkka a potom přidejte hrášek. Vařte další tři minuty, odstavte a dochuťte. Podávejte s jemně pokrájenou zelenou částí pórku.
NĚCO NAVÍC
Volba vývaru záleží na vás, polévka bude skvělá i z kuřecího nebo hovězího.
Přestože jde o dva druhy cibulové zeleniny, kombinace nasládlé jarní cibulky a štiplavého pórku k sobě překvapivě dobře pasuje.