Marti
Grissini torinesi
Pečivovitosti před více než 8 roky z cucinare-con-amore.blogspot.cz
Ingredience
- 2 lžičky sušeného droždí
- 325 ml vlažné vody
- 1 lžička sladového extraktu ( teoreticky se dá nahradit trochou medu nebo cukru ,ale nezkoušela jsem)
- 500 g bílé hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce semolinové mouky ( zde stačí i polohrubá mouka )
- ingredience podle chuti - já zvolila sušená rajčata která nejsou naložená v oleji a drcený čerstvý rozmarýn
Postup
Droždí nasypeme do vlažné vody a necháme pět minut aktivovat, poté dobře promícháme. Přidáme sladový extrakt a opět promícháme. Přidáme mouku smíchanou se solí a olivový olej, vše vypracujeme v lepkavější těsto. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme 5-10min dokud těsto není hladké a pružné. Zakryjeme utěrkou a necháme dalších deset minut odpočinout. Pak opět hněteme pět až deset minut. Nyní můžeme zapracovat ingredience pokud jsme se tedy rozhodli pro ochucené těsto.Těsto vytvarujeme do obdélníku 30x20 cm silného asi 1,5 cm. Zakryjeme utěrkou a necháme deset min odpočinout.
Plechy vymažeme olejem a vysypeme semolinovou moukou. Obdélník nakrájíme podélně na 4 stejné kusy a pak každý kus na 10 proužků. Každý proužek natáhneme/vyválíme na cca 25 cm dlouhou tyčinku. Proužky rozložíme asi centimetr od sebe na plech. Pokud chceme můžeme tyčinky pomazat vejcem a posypat. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 15-20min. Tyčinky vyndáme na mřížku a necháme vychladnout.
Tyhle tyčinky jsou poměrně rychle hotové a jsou naprosto dokonalé na party nebo prostě k zobání k televizi :)