Marti
Špenátová polévka s parmazánem
Polévková smršť před téměř 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 pórek
- 4–5 lžic olivového oleje
- 1 brambora, oloupaná a nastrouhaná nahrubo
- 0,85–1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 3 kostky (z balení po 4) mražených špenátových listů Bonduelle
- sůl a pepř
- 1 kelímek smetany na vaření, pokojové teploty
- 5 lžic parmazánu + na posypání
Postup
Z pórku odkrojte ovadlé části, důkladně jej omyjte a pak celý nakrájejte. Bílou část podélně rozkrojte a poté nasekejte na půlkolečka, totéž postupně udělejte i se zelenou natí.
V širším hlubším hrnci rozpalte olivový olej, vsypte pórek a opečte ho doměkka, zhruba pět minut. Přidejte bramboru a smažte dalších pět minut. Vlijte 850 ml kuřecího vývaru a vařte deset minut. Pak přihoďte špenátové kostky a nechte je úplně rozpustit. Krátce povařte.
Stáhněte plamen a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Přilijte smetanu, promíchejte, osolte a opepřete podle chuti. Zdá-li se vám polévka příliš hustá, zřeďte ji zbylým vývarem.
Před podáváním vmíchejte parmazán a ještě jím jednotlivé porce posypte. Pozor – rychle se rozpouští!