Marti
Letní burgery s avokádem a grilovanými paprikami
Hlavní chody před téměř 9 roky z www.veganotic.cz
Ingredience
- Burgery:
- 6 větších klobouků portobello žampiónů
- několik větviček čerstvého tymiánu
- 400 g bílých fazolí
- 3 velké masité Medjool datle
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce tahini
- 2 lžíce kvalitní sójové omáčky (tamari)
- 200 g vařené hnědé rýže, pohanky nebo quinoy (může být lehce rozvařená)
- svazek čerstvého koriandru nebo petrželky
- 100 g strouhanky (nebo mletých ovesných vloček)
- nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
- Obloha:
- 2 zralá avokáda
- grilované papriky
- kvalitní hořčice (nasládlá)
- čerstvý salát (římský a štěrbák)
Postup
Řepy oloupejte a nastrouhejte najemno. Šťávu z nich vymačkejte do odměrky a doplňte teplou vodou do 170 ml (ne více). Vylijte do misky a do vody rozdrobte droždí. Promíchejte a potom zapracujte všechny ostatní ingredience a 20 g nastrouhané řepy. Vypracujte hladké pružné těsto, dle potřeby přidejte více mouky, aby se těsto nelepilo (velmi lehká lepivost je ok). Vložte do olivovým olejem lehce vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu. Poté těsto rozdělte na 6 stejných kousků, z těch vypracujte kuličky a dejte na pečícím papírem vyložený plech. Potřete rostlinným mlékem rozšlehaným s trochou oleje a posypte mákem nebo sezamem. Nechte ještě nejméně půl hodiny kynout. Poté pečte na 230°C v dobře předehřáté troubě asi 12 minut (po 10 minutách je radši zkontrolujte). Po vyndání nechte ještě pár minut na plechu, nakonec nechte vychladnout na pečícím roštu.
Portobello klobouky zbavte nožiček a nakrájejte na menší kousky. V pánvi rozehřejte olivový olej, vložte houby a čerstvý tymián, dobře dosolte a dopepřete a nechte asi 10 minut opékat. Mezi tím v mixéru (food processoru - kutru) rozmixujte slité bílé fazole, datle, rozmačkaný česnek, tahini a sójovou omáčku. Přidejte lehce vychladlé houby a jednou či dvakrát zapulzujte, aby se houby maličko nasekaly, ale většina jich stále zůstala v celku. Směs přendejte do mísy, přidejte nasekané bylinky, strouhanku, citrónovou šťávu a vařenou rýži a promíchejte. Dle potřeby přidejte více strouhanky. Se směsí můžete pracovat ihned, nebo jí dát na pár minut ztuhnout do lednice. Ze směsi vypracujte 6 větších burgerů (měly by odpovídat velikosti houstiček), dejte na pečící papír a potřete olivovým olejem. Pečte v troubě předehřáté na 210°C čtvrt hodiny, poté burgery obraťte a dopečte ještě dalších 15 minut. Po vyndání nechte plně vychladnout.
Burgerové houstičky opatrně rozřízněte nožem na pečivo a krátce je na řezu opečte na pánvi. Poté spodek housky potřete hořčicí, proložte listem římského salátu a na ten navrstvěte avokádo rozmačkané s trochou černé soli (kala namak). Pokračujte opečeným burgerem, vrstvou grilovaných paprik a trochou natrhaného štěrbáku. Přiklopte horní částí housky, propíchněte špejlí, aby to celé lépe drželo pohromadě a voila, můžete podávat!