Ondřej Musil
Tradiční bramboračka
Polévky před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- hrst sušených hub
- 6 středních brambor
- 1 větší mrkev
- kousek celeru, asi o velikosti dětské pěsti
- 1 petržel
- asi 10cm kousek pórku
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- asi 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sušené majoránky
- hrst nasekané čerstvé petrželky
- sůl a pepř
Postup
Příprava jídla
1 Houby dejte do menšího kastrůlku a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte na kostičky, očistěte mrkev, celer a petržel a vše pokrájejte nadrobno. Pórek podélně rozpulte a pořádně vypláchněte, aby v něm nezůstala hlína nebo písek, a pokrájejte ho na půlkolečka. Cibuli oloupejte a pokrájejte najemno. Jakmile houby začnou bublat, slijte z nich vodu, nalijte čistou a znovu přiveďte k varu.
2 V polévkovém hrnci rozehřejte máslo s olejem a osmahněte na něm doměkka cibuli, trvá to asi čtyři minuty. Pak přisypte mouku a míchejte tak dlouho, až získáte tmavě zlatou jíšku. Zalijte jí 1,25 l studené vody.
3 Do polévky přidejte brambory, vlijte povařené sušené houby i s vodou, osolte a vařte asi deset až patnáct minut. Pak přidejte mrkev, celer, petržel a většinu pórku. Stranou si nechte trochu zeleného pórku a do polévky ho přidejte až úplně před koncem vaření. Do hrnce prolisujte česnek a přisypte majoránku. Vařte asi čtyři minuty, pak přihoďte zbytek pórku, ještě minutu povařte a stáhněte z ohně. Podle chuti dosolte, opepřete, vsypte nasekanou petrželku a podávejte.
Něco navíc
Obyčejnou hladkou mouku můžete nahradit špaldovou nebo celozrnnou moukou.