Marti
RAW čokoládové bonbóny s lískooříškovou náplní
Mňam Mlask před téměř 9 roky z veg-ethique.blogspot.cz
Ingredience
- Suroviny:
- Čokoláda
- 50 gramů kakaového másla
- 50 gramů nepraženého kakaa
- 2 polévkové lžíce agáve sirupu
- Náplň:
- 10 gramů lískových ořechů
- 10 gramů kešu ořechů
- 20 gramů datlí
- špetka soli
Postup
Kešu a lískové ořechny dejte do nožového mixéru a rozmixujte na prášek. Přidejte špetku soli. Nyní začněte plnícím tubusem přidávat opláchnuté datle. Pěkně jednu za druhou. Měla by se vám utvořit taková datlo-oříšková koule.
Hmotu vyjměte z mixéru a rukama tvořte kuličky, které položte na talířek a dejte odležet do lednice. Kuličky by měly být takové velikosti, aby se vám dobře vešly do formiček a zbylo místo ještě na čokoládu :)
A nyní k přípravě čokolády. Kakaové máslo nastrouhejte a nechte v misce rozpustit ve vodní lázni nebo na topení. Dávejte si pozor na teplotu, samotné máslo by nikdy nemělo být horké. Spíše vlažné. Já rozpouštím ve vodní lázni, do které jsem schopná ponořit prst. Ano, trvá to trochu déle, ale stojí to za to :) Pokud totiž zahřejete máslo příliš, studenější sirup způsobí to, že se hmota zdrcne.
Až bude všechno máslo rozpuštěné, přidejte nepražené kakao a promíchejte. Poté přidejte agávový sirup a znovu promíchejte. Míchejte, dokud nebude čokoláda dokonale hladká.
Pokud bude hmota příliš tuhá, nebojte se přidat trochu kokosového oleje nebo ještě lépe rozehřátého kakaového másla. Ne, že bych vás chtěla nějak klamat, ale je pravdou, že každý výrobce kakaového prášku ho má jinak odtučněný. Pokud je prášek příliš suchý, nasaje více másla. Proto se může konzistence čokolády mírně lišit...
Formičky vyplňte asi do jedné třetiny a dejte asi na pět minut do lednice. Vytáhněte až bude mít čokoláda konzistenci kaše - ne tekutá, ale ne tuhá. Vyndejte si i připravené kuličky.
Do každé formičky vložte datlovo-ořechovou kuličku.
Nakonec doplňte čokoládou. Nechte ztuhnout v lednici.
Vyklepněte z formiček a skladujte v chladu.