Marti
Citronové máslové sušenky
Mňam Mlask před téměř 9 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 250 g másla
- 200 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 400 g hladké mouky
- kůra ze 4 citronů
- ½ lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- cukr demerara na posyp
Postup
Ve velké míse utřete nebo umixujte do hladka máslo o pokojové teplotě spolu s cukrem. Přidejte vejce a vymíchejte vše lehkého krému. Přisypte mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Na závěr přidejte citronovou kůru a vypracujte vláčné těsto. Zabalte jej do potravinové fólie a dejte ho tak na hodinu uležet.
Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Těsto vyválejte na plát o tloušťce asi ½ centimetru a vykrajujte kolečka. Naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Každé kolečko pak drobně posypte cukrem demerara. Můžete použít i klasický hnědý třtinový cukr, ale demerara je unikátní a dodá sušenkám lepší chuť. Tenhle cukr se vyrábí na Mauritiu ze třtinové šťávy bez pomoci chemických látek. Jeho hnědá barva je důsledkem ponechání části melasy v krystalcích cukru a cukr není dodatečně dobarvován. Má příjemnou typickou chuť a vůni, která připomíná lehce karamel či med.
Sušenky pečte 10-12 minut, dokud nejsou zlatavé. Pak je nechte vychladnout a posypte je moučkovým cukrem.