Lenka Krásová
Zapečené obří fazole
Obědy před téměř 9 roky z mimosastore.myshopify.com
Ingredience
- 400 gr fazol, 1 obří pórek (jemně nakrájet), 1 červená cibule (nakrájená nahrubo), 2 mrkve (nakrájené), můžete přidat celá oloupaná rajčata, sůl, pepř, olivový olej, oregano.
Postup
Fazole namočte přes noc nebo nejméně po dobu 8 hodin. Po namočení fazole vyndejte a vložte do hrnce s dostatkem čerstvé vody. Přiveďte k varu, odstraňte pěnu, která se vytvořila na vrchu, následně snižte plamen a duste přibližně 1 ½ hodiny, nebo dokud nejsou fazole tkz. al dente. Asi 15 minut před dovařením fazol je osolíme. Fazole sceďte, ale vodu z fazolí nevyhazujte! Mezitím přidejte 4 lžíce olivového oleje do velké pánve a zapněte na střední plamen. Osmahneme pórek, cibuli a mrkev, po dobu asi 5 minut. Nasekejte konzervovaná rajčata a přidejte je do pánve.
Inspirace: recept na zapečené obří fazole od Daphnis and Chloe
Recept na zapečené obří fazole od Daphnis and Chloe
Zapečené obří fazole patří mezi oblíbená jídla mého dětství. Nyní, když přichází podzim a počasí je stále chladnější a chladnější, otestovala jsem novou verzi receptu mojí mámy. Přidala pórek a oregano od Daphnis and Chloe. Fazole jsou těžké a oregano usnadňuje trávení.
Co je třeba: 400 gr fazol, 1 obří pórek (jemně nakrájet), 1 červená cibule (nakrájená nahrubo), 2 mrkve (nakrájené), můžete přidat celá oloupaná rajčata, sůl, pepř, olivový olej, oregano.
Fazole namočte přes noc nebo nejméně po dobu 8 hodin. Po namočení fazole vyndejte a vložte do hrnce s dostatkem čerstvé vody. Přiveďte k varu, odstraňte pěnu, která se vytvořila na vrchu, následně snižte plamen a duste přibližně 1 ½ hodiny, nebo dokud nejsou fazole tkz. al dente. Asi 15 minut před dovařením fazol je osolíme. Fazole sceďte, ale vodu z fazolí nevyhazujte! Mezitím přidejte 4 lžíce olivového oleje do velké pánve a zapněte na střední plamen. Osmahneme pórek, cibuli a mrkev, po dobu asi 5 minut. Nasekejte konzervovaná rajčata a přidejte je do pánve.
Předehřejte troubu na 190 ° C. Smíchejte fazole a připravenou směs v zapékacím pekáči. Přidejte šálek schované tekutiny z fazolí, 2 lžíce olivového oleje a šťávu z konzervovaných rajčat. V míse by mělo být spravedlivé množství tekutiny. Dochutíme solí, pepřem a oreganem. Zakryjte misku pečícím papírem a pečte asi 1 hodinu, nebo dokud fazole nebudou velmi křehké a jejich střed krémový. Podáváme se sýrem feta.