Lenka Krásová
Pohankové risotto s dýní a sušenými houbami
Obědy před téměř 9 roky z svasniprojidlo.blogspot.cz
Ingredience
- Na dvě porce jsem potřebovala
- malou dýni hokkaido
- olej ze sušených rajčat
- 250g loupané pohanky
- trochu másla
- šalotku
- velký stroužek česneku
- hrst sušených hub, nejlépe hřibů
- zeleninový vývar
- hrst hladkolisté petrželky
- šťávu z poloviny citronu
- sůl
Postup
Nejprve jsem si připravila pečenou dýni. Na ní jsem rozkrájela dýni na měsíčky, odstranila jsem semínka, pokapala jí olejem a dala péct do trouby na 200°C. Když se dýně opekla dozlatova a změkla, vyndala jsem jí z trouby a vidličkou jí rozmělnila na maličkaté kousky.
Pohanku jsem na oleji opekla za stálého promíchávání dozlatova a dala stranou. Na oleji s máslem jsem pak nechala zesklovatět na kostičky nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Pohanku jsem vrátila zpět do pánve, přidala trochu zeleninového vývaru a sušené houby a nechala provářet.
Když se vývar vstřebal, přidala jsem dýni a postupně vždy přilévala trochu vývaru, dokud se úplně nevstřebal, až do té doby, než pohanka změkla. Nakonec jsem už jen vmíchala nasekanou petrželku a šťávu z citronu. Případně jsem vše dosolila a rozdělila na talíře. A pokud bych měla, nastrouhala bych navrch ještě parmazán.