Jaruna
Kalamáry s kořenovou zeleninou a česnekovou francouzskou bagetou
Paleo před téměř 9 roky z www.nataliri.cz
Ingredience
- 0,5 kg Kalamáry mražené
- 100 ml Bílé víno
- 50 g Celer
- 4 stroužky Česnek
- 60 g Máslo
- 30 g Šalotka
- 20 g Petržel
- 5 g Tymián
- 100 g Rajčatové pyré
- 50 g Mrkev
Postup
1. Připravíme si suroviny
Kalamáry předem rozmrazíme. Rozmrazené opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na kolečka. Mrkev s celerem očistíme a nakrájíme na 1 cm veliké kostičky. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky. Bagetu rozpůlíme a obě půlky ještě podélně rozkrojíme. Česnek oloupeme a nakrájíme na 2 mm tenké plátky. Z petržele i z tymiánu si utrhneme pár lístků na ozdobu a zbytek petržele i tymiánu nasekáme na kousky cca 2 mm velké. Předehřejeme si troubu na 180 °C, ve které později upečeme bagetu.
2. Začneme s přípravou kořenové zeleniny
Vezmeme si kastrol a přidáme do něj 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgin (na 2 porce). Na vysokém plameni necháme olej rozpálit. Když je olej dostatečně rozpálený, stáhneme na střední plamen, přidáme mrkev a celer a několik minut opékáme na středním plameni, dokud nám zelenina trošku nezměkne. Následně přidáme šalotku, tymián, petržel a polovinu z celkového množství česneku a znovu pár minut opékáme, dokud šalotka nezesklovatí. Pozor, česnek se nám nesmí připálit, aby nezhořkl.
3. Připravíme si kalamáry
Do opečené zeleniny přidáme kalamáry, bílé víno, rajčatové pyré a dochutíme solí a pepřem dle chuti. Pozor na sůl, ať kalamáry nepřesolíte, někdy bývají již trošku slané z mořské vody. Kastrol přikryjeme pokličkou a kalamáry dusíme cca 5-10 minut, dokud nejsou kalamáry měkké a zelenina pevná na skus, ale ne tvrdá. Na závěr kalamáry odklopíme a vaříme dalších několik minut, dokud se nám šťáva nesvaří na konzistenci omáčky.
5. Můžeme servírovat
Kalamáry vložíme do misky nebo hlubokého talíře, ozdobíme lístky petržele