Jana Knotková
Polévka z pečené brokolice a fenyklu
Polévky před asi 9 roky z www.kitchenstory.cz
Ingredience
- 1 menší brokolice
- 1 střední fenykl
- 3 stroužky česneku
- hrst čerstvého špenátu
- 1l zeleninového vývaru (nebo vody)
- olivový olej
- šťáva z poloviny citrónu
- sůl, pepř
Postup
Brokolici s fenyklem si nakrájej na menší kousky a dej na plech vyložený pečícím papírem. Přidej stroužky česneku i se slupkou, to aby se nám nezačal hned připalovat, to nechceme. Osol, opepři a zakápni olivovým oleje. Takhle je všechno připravené, aby mohlo jít společně do trouby. Alespoň 15 minut na 200°C, dokud nezačne zelenina lehce zlátnout, dostaneme tím do polévky výraznější chuť.
DSC_0311
Jakmile budeš mít zeleninu lehce opečenou, dej ji všechnu do hrnce, společně s čerstvým špenátem a zeleninovým vývarem. Ten není nutný, ale pokud nemáš a chceš sáhnout po bujónu, tak to pozor! Raději použij obyčejnou vodu, než ty "zázraky" v kostce. Opečený česnek vymáčkni ze šlupky a přidej k zelenině. Nech chvíli vařit, ale jen, aby se polévka prohřála. Čím déle se bude zelenina vařit, tím bude ztrácet více barvy a vitamínů. Chceme přeci jen krásnou zelenou polévku, ne? Nakonec polévku nezapomeň dochutit solí, pepřem a citrónovou šťávou.
Dýňová semínka si krátce opraž na pánvi, ať jsou krásně křupavá. Teď už je vše připravené, aby jste mohli polévku doladit na talíři. Kapka smetany, nať z fenyklu, dýňová semínka a lehké pohlazení olivovým olejem.
No dá se tomu odolat?
Dobrou chuť