Nina Chupita
Kořeněný salát z bulguru s cizrnou
Pasta před asi 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 kg dužiny z dýně, bez semínek, nakrájené na malé kostky
- 2 červené papriky, očištěné, bez semínek a nakrájené na proužky
- 2 lžíce ostré paprikové pasty harissa (například značky Rajah)
- 1 lžíci rostlinného oleje
- 140 g bulguru (viz tip na straně 72)
- 600 ml horkého zeleninového vývaru (může být z kostky – nejkvalitnější je biobujon Wurzel, k dostání v prodejnách zdravé výživy)
- 1 rozdrcený stroužek česneku
- šťávu z ½ citronu
- 150 ml bílého jogurtu, ideálně bio
- 400 g konzervované cizrny, scezené a opláchnuté (například značky Bonduelle, kolem 22 Kč)
- 180 g menších špenátových lístků
- sůl a pepř na dochucení
Postup
Příprava jídla
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. V míse promíchejte kostky dýně a proužky papriky s harissou a olejem. Rozestřete je na plech a opékejte v troubě asi dvacet minut, až zelenina změkne a po okrajích začne zlátnout.
2. Mezitím podle návodu na obalu připravte bulgur: zalijte ho v míse horkým masovým vývarem a nechte zvláčnět.
3. V jiné misce smíchejte česnek, citronovou šťávu a jogurt, osolte a opepřete podle chuti.
Až bulgur trochu (ale ne úplně) vychladne, promíchejte ho s opečenou zeleninou, cizrnou a špenátem. Díky teplému bulguru špenátové lístky trochu zavadnou. Pokud je třeba, osolte a opepřete; přelijte česnekovým jogurtem a ihned podávejte.
Tip na obměnu
Pokud bulgur zrovna nemáte ve spíži, můžete ho nahradit kuskusem. Připravte ho podle návodu na obalu a pak už postupujte podle našeho receptu, jen vynechte bod 2.