Iveta
Dobrá domácí veka
Pečivo před více než 9 roky z recepty.vareni.cz
Ingredience
- Hera
- 5 g sůl
- 500 g polohrubá mouka
- 50 g Hera
- 1 ks vejce
- 1 balíček sušené droždí
- 1 lžička cukr
- 250 ml mléko
Postup
Do pekárny dáme mléko, vejce, tuk, mouku, droždí, cukr a sůl. Nastavíme program hnětení těsta a zapneme start. Nebo dáme do mísy uvedené ingredience, zaděláme těsto, dokud není hladké a nelepí se na stěny mísy. Necháme vykynout.
Těsto rozdělíme na 2 nebo 3 díly podle toho, jak velké chceme veky mít. Z každého dílu vyválíme plát a zavineme. Necháme na plechu kynout cca 1/2 hodiny. Veky potřeme rozpuštěným tukem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 1/2 hodiny. Během pečení veky kontrolujeme, aby se moc nevypekly.
Domácí veku používáme jako klasickou - na chlebíčky nebo místo běžného pečiva.