ivajir1
Trdelník je tradiční vánoční pochoutka
moučníky před více než 9 roky z fresh.iprima.cz
Ingredience
- • 500 g polohrubé mouky
- • 80 g másla
- • 2 vejce
- • 3 lžíce moučkového cukru
- • 250 ml mléka
- • 1 kostka droždí
- • špetka soli
- • skořicový (případně i vanilkový cukr) na posypání
Postup
Nejprve je potřeba připravit si kvásek – do větší misky nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme cukr a nadrolíme droždí. Dáme na teplé místo a necháme 15 minut pracovat.
Posléze přidáme do těsta ostatní ingredience, těsto vypracujeme, necháme na teplém místě, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 30 minut vykynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Z vykynutého těsta uválíme placku a nařežeme na pásky široké cca 3 cm a vysoké cca 4 mm. Těmito pásky obtočíme kremrolové trubičky (možno použít i zavařovací sklenice nebo nápojové plechovky obalené alobalem), pozor pásky se musí překrývat a potřeme je vejcem (možno přidat trochu mléka) nebo olejem a posypeme skořicovým a vanilkovým cukrem. Kdo nemá rád dobroty příliš sladké, tomu postačí jen skořicový cukr.
Na pečení je vhodný hlubší plech, trubičky opřeme o stěny plechu, aby těsto zůstalo ve vzduchu. Pečeme zhruba 8-10 minut o teplotě 180 ˚C. Během pečení je vhodné trdelníky otočit. Až získají krásnou zlatočervenou barvu, tak je vyndáme a znovu obalíme ve směsi vanilkového a skořicového cukru. Tím je trdelník hotov a můžeme si už jen pochutnávat.