ivajir1
HARLEKÝN
moučníky před více než 9 roky
Ingredience
- Ingredience (na formu o průměru 24 cm):
- 550 ml smetany na šlehání, 33–40%
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 75 g kakaa holandského typu
- 5 vajec
- 130 g polohrubé mouky
- 4 lžíce oleje
- máslo a hrubá mouka na formu
- 25 g hořké čokolády, hrubě nastrouhané
Postup
Den předem svařte 350 ml smetany s 30 g cukru a 35 g kakaa na pařížskou šlehačku. Po vychladnutí uložte v chladničce.
Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte a vysypte dortovou formu. Vejce rozklepněte do ohnivzdorné mísy, přidejte zbývající krupicový a vanilkový cukr, postavte na hrnec s vroucí vodou a šlehejte 5 minut, aby se hmota zahřála. Sejměte a vyšlehejte do husté bílé pěny. Vmíchejte prosátou mouku s kakaem a nakonec olej. Těsto vlijte do formy a uhlaďte stěrkou do roviny.
Pečte asi 45 minut tak, aby se těsto nelepilo na špejli. Nechte chvíli chladnout ve formě, pak odstraňte boky. Vychladlý dort překlopte na papír na pečení a rozkrojte napůl.
Vyšlehejte pařížskou šlehačku a zhruba třetinou potřete vršek spodního korpusu. Přiklopte druhým plátem a celý povrch i boky pomažte tmavou šlehačkou (část si nechte na zdobení) a uhlaďte. Zbylou ušlehanou smetanou postříkejte vršek dortu a dozdobte pařížskou šlehačkou a čokoládou.