ivajir1
4 patra nebe
moučníky před více než 9 roky z www.sefkuchari.sk
Ingredience
- Až při této dortu jsem pochopil význam slovního spojení nebíčko v tlamičce. Možná nemám dost zkušeností s dorty, protože jsem masožravec, ale přísahám, lepší dort jsem ještě v životě nejedl. Složení: Korpus 1 díl: 2x130g kakaových BEBE sušenek 30g rozpuštěného másla 1 dl mléka (já jsem použil polotučného) Korpus 2 díl: 2x130g světlých BEBE sušenek 30g rozpuštěného másla 1 dl mléka (já jsem použil polotučného) Tvarohová vrstva: 250g hrudkovitý tvaroh + 4PL kr. cukru 1 sáček vanilkového cukru (20g) 2 dl smetany ke šlehání + 1 PL cukru 1 malý sáček ztužovače do šlehačky Vanilková vrstva: 7 dl mléka 2 sáčky vanilkového pudinku 6 PL kr. cukru 100g másla + 2 PL cukru Poslední vrstva: 0,5 L smetany ke šlehání 1 malý sáček ztužovače do šlehačky 3 PL kr.cukru Ozdobení: Hořká čokoláda škrabka na brambory
Postup
Postup:
První patro nebíčka:
Bebekeksy nastrouháme na strouhanku, přidáme máslo. Máslo nám na první pohled velmi nepomůže, ale třeba ho kvůli pečení. Přidáme 1 dl mléka a vypracujeme těsto, které bude mít konzistenci plastelíny. Toto těsto natlačíme do kulaté formy na pečení. Zopakujeme s druhým dílem ze světlých bebekeksov. Dáme na 10 minut do rozehřáté trouby na 200 stupňů. Když vyjmeme z trouby, propícháme párátkem, aby rychleji vychladlo. Necháme zcela vychaldnúť. 2. patro nebíčka: Tvaroh důkladně utřeme s 4 PL cukru i sáčkem vanilkového cukru. Smetanu začneme šlehat i s cukrem a po minutě šlehání přidáme ztužují. Připravíme si šlehačku, kterou pak jemně zamícháme do tvarohu a přidáme na vychladlý korpus. ŠUP DO CHLADNIČKY 3. patro nebíčka: Připravíme hustší puding s cukrem. 2 sáčky jsou totiž na 1 litr mléka, ale my máme jen 7 dl, čili bude hustší. Pudink dáme vychladit. Nejlépe spolu s hrncem do studené vody a zamíchat alespoň jednou za dvě tři minutky. Pokud je třeba, vyměňte vodu dokud nebude pudink úplně studený. Máslo utřeme s cukrem a ponorným mixérem důkladně zamícháme do pudinku, který následně dáme jako Dasi patro naší dortu. ŠUP DO CHLADNIČKY 4. patro nebíčka: Ze smetany a cukru připravíme šlehačku. Po zhruba minutě šlehání (samozřejmě, že strojem) přidáme ztužovač a připravíme šlehačku - pozor, neprešľahať na máslo :-). Přidáme jako Posledné vrstvu na naši dort. Abychom vytvo krásné minivlnky na povrchu, tak použijeme malou lžičku a postupně přikládáme z vrchu a vytahujeme vlnky zamrzlé v čase. Dozdobíme čokoládovými hoblinkami. Tento recept jsem našel na jedné zahraniční stránce a i když mám osobně raději maso, zaujal mě. Dal jsem si tu námahu a přeložil jsem si ho a vyzkoušel (moje fotky). Já osobně fakt neznám lepší dort as touto bych klidně šel do "souboje" i s profesionálním cukrářem. Soused po ochutnání se mě zeptal, jestli jsem ji dělal já :-) Nevím, co tím myslel, ale beru to jako kompliment. :-) Ať se vám podaří minimálně tak dobře, jako mně.