ivajir1
Citrusové cupcakes
mufiny před více než 9 roky
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 150 g cukru krupice
- 4 vejce
- 150ml zakysané smetany
- 150ml slunečnicového oleje
- ---
- 1 lžička citrónové kůry
- 1 lžička pomerančové kůry (z červeného pomeranče)
- 1 lžička limetové kůry
- 1,5 lžíce citrónové šťávy
- 1,5 lžíce pomerančové šťávy (z červeného pomeranče)
- 1.5 lžíce limetové šťávy
- ---
- 4 lžíce cukru moučka
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce pomerančové šťávy (z červeného pomeranče)
- 1 lžíce limetové šťávy
- ---
- 375 g krémového sýra Philadelphia (3 balení)
- 90 g cukru moučka
- 1,5 lžíce citrónové šťávy
- 1,5 lžíce pomerančové šťávy (z červeného pomeranče)
- 1.5 lžíce limetové šťávy
- žluté a zelené potravinářské barvivo, cukrové zdobení
Postup
Troubu předehřejeme na 180°C, formu na muffiny si vyložíme papírovými košíčky.
Mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme cukr a promícháme. V jiné míse promícháme lehce prošlehaná vejce se zakysanou smetanou a olejem. Tekutou směs promícháme se suchou a rozdělíme na tři stejné části. Do jedné vmícháme citrónovou kůru a šťávu, do druhé limetovou a do třetí pomerančovou. Poměrně tekuté těsto rozdělíme do připravené formy a pečeme 30-40 minut dozlatova.
Mezitím si připravíme sirup - budeme ho potřebovat hned, jak se cupcakes dopečou.
Cukr rozdělíme do třech sklenic, do každé přidáme jeden druh citrusové šťávy a promícháme, až se cukr rozpustí.
Jakmile vytáhneme cupcakes z trouby, propícháme je špejlí (hodně - asi tak 10-15x každý) a ihned polijeme připraveným sirupem´podle druhu. Necháme vychladnout a zatím si můžeme připravit krém.
Každé balení sýra Philadelphia prošleháme s cukrem a vmícháme citrusovou šťávu, do pomerančové verze můžeme dát i dužinu. Citrónový krém obarvíme malým množstvím žlutého barviva, limetkový krém zas barvivem zeleným. Červeno-pomerančový má barvu přirozenou.
Vychladlé cupcakes zdobíme pomocí cukrářského sáčku s širokovu koncovkou podle své fantazie, nakonec posypeme cukrovými ozdobami.