ivajir1
Základní vanilkový crème brûlée
moučníky před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 250 ml 12% smetany
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lusk vanilky, rozpůlený a vyškrábaný
- 4 žloutky
- 70 g co nejjemnějšího cukru krupice + 8 lžiček na posypání
Postup
Příprava jídla
Zahřejte troubu na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Oba druhy smetany a vanilku dejte do rendlíku a na mírném ohni pomalu prohřívejte těsně pod bod varu. Odstavte.
Žloutky a cukr utřete dohusta a dosvětla. Poté je zalijte ohřátou vanilkovou smetanou (lusk předtím vyjměte) a prošlehejte, aby se směsi spojily.
Vše přesuňte zpátky do rendlíku a na mírném ohni míchejte šest až osm minut nebo tak dlouho, až se pudink udrží na zadní straně lžíce. Pudink nalijte do ohnivzdorných formiček o objemu zhruba 200 ml a umístěte je do hlubší zapékací nádoby nebo pekáče. Do nádoby pak vlijte tolik vody, aby sahala do poloviny výšky formiček.
Pečte pětadvacet minut nebo do chvíle, kdy pudinky zpevní. Poté vyjměte formičky z pekáče a nechte je přibližně tři hodiny chladit.
Každý pudink posypte dvěma lžičkami cukru. Velkou kovovou lžíci (u které by vám nevadilo, pokud navěky zčerná) rozpalte, co to dá, na otevřeném plameni. Dál postupujte podle návodu níže, abyste karamelizovali povrch.
NĚCO NAVÍC: Ačkoli to tak nevypadá, je crème brûlée celkem tolerantní, co se týče surovin. Jako mléčný základ můžete vzít prakticky všechno od plnotučného mléka až po 40 % smetanu ke šlehání – my jsme zvolili zlatou střední cestu a výsledek byl více než lahodný. Vejce, respektive žloutky, použijte pokud možno co největší. Toužíte-li po hutnějším krému, dejte jich víc.
Škola vaření: crème brûlée