Jana Knotková
Celerový krém s jablky
Polévky před více než 9 roky z www.svasniprojidlo.cz
Ingredience
- 1 cibuli
- 2 lžíce másla
- 300g oloupaného a na malé kostky nakrájeného bulvového celeru
- 1 větší oloupané jablko
- 2 lžíce dijonské hořčice
- sůl a pepř
- 100g créme fraiche
- 4 plátky slaniny
- hladkolistou petržel
Postup
bulku jsem nakrájela na drobné kostičky, které jsem nechala na másle zesklovatět. Pak jsem k ní přidala celer a kousky jablka. Vše jsem pomalu za občasného promíchání opékala ještě asi 5 minut.
Zeleninu s jablkem jsem v hrnci zalila 600ml vody a nechala vařit asi 15 minut doměkka, pak jsem ji rozmixovala ponorným mixérem najemno. Polévku jsem pak ještě přes jemné síto pomocí naběračky přepasírovala.
Jemnou polévku jsem v hrnci přivedla k varu, přidala jsem créme fraiche, dijonskou hořčici, osolila a opepřila. Polévku jsem nechala chvíli povařit.
Mezitím jsem si rozpálila gril a z obou stran jsem ogrilovala slaninu dokřupava. Na prkénku jsem pak slaninu nakrájela na drobné kostičky, petržel nasekala nadrobno. Na talíři jsem pak servírovala polévku se lžičkou créme fraiche navrchu, se slaninou a petrželkou.