Jana Knotková
KAPUSTOVÁ POLÉVKA S PEČENÝMI RAJČATY
Polévky před více než 9 roky z www.goodmoodspoon.com
Ingredience
- 1 menší hlávka kapusty
- 4 lžíce rajského bio protlaku
- 400g dobrých rajčat (v případě nouze použijte kvalitní z plechovky nebo dobrou rajskou passatu)
- 130g fazole černé oko (v suchém stavu)
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 4 lžíce řepkového oleje
- 4 lžíce olivového oleje
- dobrý zeleninový vývar
- červená kari pasta podle chuti
- lžička třtinového cukru
- sůl, pepř, česnek
- 1 lžíce tamari omáčky
- 1 lžíce umeocta
Postup
Fazole černé oko den předem namočte, druhý den dejte v nové vodě vařit do poloměkka (cca 15-20 min).
Troubu předehřejte na 200°C, rajčata omyjte a nakrájejte na osminky. Rozprostřete na plech s pečícím papírem řeznými stranami nahoru, zakápněte olivovým olejem, osolte a zasypte třtinovým cukrem. Pečte přibližně půl hodiny, dokud nepřipravíte vše ostatní.
Hlávku kapusty rozeberte na listy, omyjte je, nechte okapat a vykrojte tuhé řapíky. Zbytky čepelí nakrájejte na menší kousky (doporučuji klidně větší, určitě ne tenké nudličky).
Ve velkém hrnci rozehřejte řepkový olej, přidejte cibuli a opékejte dokud nezesklovatí, cca 8 minut. Poté přidejte mrkev i petžel nakrájenou na drobné kostičky, česnek na plátky a rajský protlak a dál smažte za stálého míchání. Nakonec přihoďte nakrájenou kapustu a finálně opečte. Osolte, opepřete a zalijte horkým zeleninovým vývarem.
Do hrnce přidejte také scezené předvařené fazole (vodu z fazolí si můžete zatím uschovat, pokud budete chtít polévku ve finále doředit). Na mírném plameni vařte vše pospolu pod poklicí 10 min.
Nakonec vmíchejte pečená rajčata, popř. přidejte trochu rajčatové passaty. Dochuťe umeoctem, tamari a rozhodně nevynechejte červenou kari pastu - aby polévka pořádně zahřála, musí být trochu (i trochu více) pálivá. Já dávám jednu lžičku. Pokud ji nemáte a nepoužíváte, můžete nahradit srirachou, nebo opečením (spolu se zeleninou) a vyvařením jedné rozpůlené chilli papričky (před podáváním vyjměte)