Jaruna
Ostrá květáková polévka
Polívky před více než 9 roky z www.albert.cz
Ingredience
- 1 velký květák
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- 2 lžíce červené chilli pasty
- 1 litr zeleninového vývaru
- 50 g mandlových lupínků
- mletý pepř
- máslo
Postup
Květák omyjte, odřízněte košťál a rozeberte ho na jednotlivé růžice. Z nejkrásnějších nakrájejte pár plátků, kterými polévku ozdobíte. Olivový olej rozpalte v hrnci, vsypte skořici, kmín a koriandr a opékejte, dokud koření neuvolní vůni. Vmíchejte chilli pastu a po minutě až dvou vlijte horký vývar. Přidejte květák a vařte asi 15–20 minut, aby změkl. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Podle chuti ji osolte. Podávejte ozdobenou další pastou, mletým pepřem, plátky mandlí a květáku opečenými na másle.