Andreja Snejdar
Polévka z pečené dýně
Polévky před více než 9 roky z www.laskominyodmaryny.cz
Ingredience
- 800 g dýně hokaido nebo máslové
- 3 lžíce olivového oleje
- mořská sůl
- 300 ml zeleninového vývaru
- 100 ml sladké smetany
- čerstvé zelené bylinky (rozmarýn, oregano, tymián)
- 6 stroužků česneku
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Postup
Dýni hokaido rozkrojíme a vydlabeme pecky. Dužinu včetně slupky nakrájíme na kostky velké 3 cm. Dýni hokaido nemusíme loupat, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Pokud použijeme máslovou dýni, tak ji musíme předem oloupat, její slupka je velmi tvrdá.
Pekáček nebo hlubší plech vyložíme pečicím papírem, na něj rozprostřeme dýni, kterou posolíme a pokapeme olivovým olejem a vše na plechu pořádně promícháme. Přidáme zelené bylinky a celé stroužky česneku a dáme na necelou hodinu péct do trouby předehřáté na 200°C.
Z upečené dýně odstraníme bylinky, česnek vymáčkneme ze slupky a rozmixujeme ji s teplým zeleninovým vývarem. V hrnci přivedeme dýňový krém k varu, vypneme a již bez vaření do polévky zamícháme sladkou smetanu, dokořeníme strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Na talíři můžeme dozdobit trochou sladké smetany, olivového oleje, dýňového oleje, kousky pečené dýně...
(http://www.laskominyodmaryny.cz/2011/09/polevka-z-pecene-dyne.html)